TRANSPORT GRATUIT PENTRU COMENZI PESTE 200 LEI

Vitamina A în ingrijirea pielii - de ce și cum se folosește

Vitamina A în ingrijirea pielii - de ce și cum se folosește

15.04.2022 11:23

Vitamina A este unul dintre cele mai utilizate ingrediente cosmetice, datorită efectelor sale benefice asupra pielii. De asemenea, a beneficiat de studii dermatologice numeroase, începând din anii '60 și până astăzi care au arătat potențialul anti-oxidant, anti-acneic și anti-aging al acesteia. 


1. Ce este vitamina A?

Vitamina A este întălnită în produsele de îngrijire a pielii sub două forme: pro-vitamina A sau betacarotenul și retinoizii, care sunt forme derivate de vitamina A și care sunt o clasă de ingrediente intens studiate și folosite încă din 1943 (1). 

Betacarotenul, sau pro-vitamina A, este un ingredient din clasa caretinoidelor și un precursor al vitaminei A. Odata intrat in straturile pielii, acesta acționează, în principal, ca un anti-oxidant și este transformat ulterior în vitamina A de către celulele din piele. Antioxidanții sunt o clasă de ingrediente care au proprietatea de a preveni și micșora ritmul de deteriorare a celulelor pielii din cauza radicalilor liberi proveniți din expunerea la radiații UV, poluare și alți factori din mediul înconjurător. Betacarotenul este considerat un antioxidant cu efecte benefice asupra pielii și care nu prezintă riscuri de iritare cutanată semnificative, putând fi folosit în combinații cu alte ingrediente cosmetice fără restricții. 

Retinoizii sunt o clasă de ingrediente care cuprinde peste 2000 de substanțe derivate din vitamina A, dar care, odata ajunși în straturile pielii, sunt transformați în forma activă de vitamina A - acidul retinoic. În general, vitamina A se referă la trei substanțe, și anume: retinol, retinaldehidă și acidul retinoic. Acidul retinoic, sau tretinoin, se eliberează numai cu rețetă, de către medicul dermatolog și este folosit pentru a trata acneea vulgaris și pentru a preveni/ încetini/ opri procesul de îmbătrânire cutanată declanșat de expunerea prelungită la radiațiile UV (2). Retinolul și retinaldehida pot fi folosite în produse cosmetice și se regăsesc în serumuri și creme, fără a necesita eliberare pe rețetă. în acest articol, ne vom focusa pe această clasă de ingrediente pentru a descrie cum și când pot fi folosiți pentru efecte optime. 

2. Beneficiile folosirii retinoizilor

Retinoizii sunt folosiți pentru efectele benefice numeroase asupra pielii. Printre acestea enumărăm câteva care sunt importante:

→ Stimulează procesul de regenerare celulară

Regenerarea celulară a pielii durează, în medie 28-30 de zile. În acest timp, stratul exterior al pielii se descuamează și noi celule cutanate le iau locul, formând barierea hidro-lipidică a pielii. Odată cu înaintarea în vărstă, durata acestui proces crește, și determină apariția îmbătrânirii pielii, cu efecte nedorite precum: apariția ridurilor fine,a peterlor și a aspectului texturat și pierderea elasticitării și fermității pielii. Retinoizii stimulează și accelerează acest proces de regenerare celulară pentru a fi păstrat la un nivel optim pielii. 

→ Stimulează producția de colagen 

Sinteza de colagen în piele descrește după vârsta de 20-25 de ani și determină apariția unor efecte precum cel de îmbătrânire, lipsă de tonus și elasticitate, aspect neuniform al pielii. Retinoizii ajung în stratul profund al pielii (derm) unde are loc sinteza de colagen și stimulează acest proces. 

→ Îmbunătățesc tonusul și textura pielii

Accelerarea procesului de regenerare celulară determină și creșterea ritmului de descuamare a stratului extern al pielii. Astfel, are loc un proces de exfoliere a celulelor degradate ale pielii, cu efecte benefice cu privire la elasticitate, textura și fermitatea pielii. 

→ Previne și reduce apariția ridurilor

Stimularea celor doua procese de regenerare celulară și de sinteză de colagen au ca efect prevenirea apariției ridurilor și tratarea celor care sunt instalate deja. 

→ Tratează acneea 

Retinoizii ajută la echilibrarea secreției de sebum și determină accelerarea procesului de descuamare a celulelor deteriorate de la suprafața pielii. Astfel, semnele acneice (pustule, puncte negre/ albe, hiperpigmentare inflamatorie, cicatrici) sunt eliminate deoarece sunt îndepărtate premisele apariției lor. 

→ Tratează hiperpigmentarea post-inflamatorie 

Petele care provin în urma unor semen acneice sunt sub denumirea de hiperpigmentare post-inflamatorie, și pot să apară de culoare roșie și/ sau maronie. Retinoizii determină o exfoliere accelerată a celulelor pielii, care, la rândul ei, determină dispariția acestor pete. 

Deși sunt ingrediente studiate îndelung, cu efecte uimitoare asupra pielii, retinoizii au si efecte nedorite, și anume: 

→ Iritarea și uscarea pielii, aspect inestetic, de piele descuamată, peeling

→ Foto-sensibilitate

→ Posibilitatea aparițiilor de mutații intracelulare - de aceea nu sunt indicați a fi folosiți pe perioada sarcinii și alăptării. 

Primele doua efecte apar din cauza unui fenomen denumit "retinizare" / "purging" sau dacă este folosită o concentrație prea mare de retinoizi și într-un timp scurt de timp. Ultimul efect a fost constatat în proporții scăzute și variabile, fără a se determina o certitudine. 

Produse recomandate

  • Ser anti-aging cu retinol și peptide pentru zona ochilor
    95,00 RON
    Așteptați... Așteptați...
  • Ser anti-aging cu retinol și Granactive

    No cosmetics

    Ser anti-aging cu retinol și Granactive

    Code: NC40190

    120,00 RON
    Așteptați... Așteptați...

3. Cum și când se introduc retinoizii în rutina de îngrijire?

Retinoizii pot fi folosiți începând cu orice vârstă, chiar și din adolescență pentru tratarea acneei și a semenelor post-acneice. Pentru o utilizare optimă și cu miniminarea efectelor nedorite, se recomandă respectarea următoarelor indicații:

→ Folosește produsul cu retinoizi în special seara

Majoritatea retinoizilor se degradează de la radiațiile UV. Astfel, se recomandă utilizarea lor cu preponderență în rutina de seară, sub formă de serum sau cremă. 

→ Începe cu o concentrație scăzută de retinoizi și cu o frecvență de aplicare mică, cum ar fi de 2 ori/ săptămână pentru câteva săptămâni, la început. Astfel, apariția iritațiilor cutanate este minimizată. Ulterior se crește frecvența de utilizare la de 3 ori/săptămână până se ajunge la utilizarea aceleași concentrații zilnic. 

→ Fii atentă la cum reacționează pielea ta

Dacă ai început deja să folosești și observi că începe să apară o iritație cutanată, descrește frecvența de utilizare sau oprește utilizarea, până sunt eliminate efectele nedorite. Fiecare piele este diferită și poate reacționa diferit de la persoană la persoană. Important este să se observe dacă pielea devine iritată, prea uscată și/ sau roșie. 

→ În cazul pielii sensibile, sau dacă nu au mai fost folosite produse cu retinoizi, se recomandă utilizarea produsului DUPĂ un produs hidratant, cum ar fi un ser, sau o cremă.

Astfel, se reduce probabilitatea apariției iritațiilor cutanate. În cazul tenurilor uscate se recomandă tehnica "sandwich", unde se aplică un strat de produs cu retinoizi intre două straturi de serum/ cremă hidratantă. 

→ Folosește întotdeauna un produs cu ecrane UV ziua

Retinoizii determină o creștere a sensibilității pielii la radiațiile UV. De aceea este recomandat să se folosească ziua, în mod corect, o cremă cu ecrane UVA și UVB care să aibă SPF 30 sau mai mare. 

→ Evită folosirea un produs cu retinoizi împreună cu alte produse care conțin ingrediente cu potențial iritant, cum ar fi: acizi exfolianți (AHA, BHA, PHA), vitamina C și produse exfoliante în general. 

Totuși, dacă pielea este rezistentă, retinoizii se pot folosi în diverse combinații, la concentrații scăzute, cu efecte benefice remarcabile, cum ar fi cu vitamina C pentru efecte anti-aging; acidul salicilic pentru efecte anti-acneice

 → Nu începe folosirea retinoiziilor la concentrații ridicate sau în forme cu potențial iritant crescut

Toți retinoizii, odată ajunși în stratul de piele, sunt transformați în variantă activă a vitaminei A - acidul retinoic. Cu cât sunt necesari mai mulți pași în transformarea lor in acid retinoic, cu atât potențialul de iritare și eficienta sunt mai scăzute. 

Astfel, dacă tenul este sensibil, se recomandă utilizarea unor derivați mai puțini iritanți, cum ar fi formele esterice (retinyl palmitate, retinyl propionate) sau retinol la concentrații și frecvențe de utilizare scăzute. 

Secvența de transformare în piele este următoare: retinyl palmitate → retinol → retinaldehidă → acid retinoic

 → Nu crește frecvența de utilizare/ concentrația dacă apar iritații cutanate majore

Dacă apar iritațiile cutanate din procesul de retinizare, este recomandat să se micșoreze frecvența de utilizare, sau chiar a concentrației. Daca se persistă utilizarea prea des, pielea devine din ce în ce mai iritată, până la apariției dermatitei ceea ce este de nedorit și contra-productiv efectelor pozitive determinate de folosirea retinoizilor. 

 → Retinoizii au rezultate și se folosesc pe termen lung, chiar si la concentrații scăzute

Datorită efectelor benefice, retinoizii sunt clasa de ingrediente cosmetice cea mai des utilizată. Ei determină modificarea benefică în ansamblu a proceselor care stau la baza susținerii unei piele sănătoase. De aceea, este nevoie de timp și răbdare pentru a avea rezultate de durată și pozitive, de la luni de zile, la ani.

Primele rezultate apar începând cu săptămâna 8 de utilizare, după minim un ciclu de regenerare celulară și depinde de concentrație și frecvența de utilizare. Este important de știut că un tratament cu retinoizi presupune răbdare, atenție și consecvență în folosirea corectă a produselor. 

 → Ingrediente care sunt recomandate a fi folosite împreună cu retinoizi:

niacinamida, zincul - pentru acțiune antiacneică

peptidele, ceramidele, niacinamida, substanțe antioxidante - pentru acțiune anti-aging

Retinoizii sunt ingrediente cu efecte benefice remarcabile asupra pielii și se recomandă utilizarea lor începând de la o vârstă timpurie, la o concentrație și frecvență scăzută. De asemenea, este important de reținut că folosirea lor corectă, cu minim de iritații cutanate și pe termen lung este recomandată în detrimentul unei folosiri accelerate care să determine apariția inflamațiilor și chiar al dermatitei. 

(1) https://www.byrdie.com/vitamin-a-for-skin-5101059

(2) Chew, A., Bashir S.J., Maibach H. J., Topical Retinoids,  Cosmeceuticals and Active Cosmetics. Drugs Versus Cosmetics, ediția a II-a, 2005, pag. 319

Postat în Noutăți De:
Bloom85

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii