O piele frumoasă și cu un aspect și tonus sănătoase nu este doar o chestiune de ADN-ul moștenit, ci este și un rezultat al obiceiurilor de îngrijire zilnice fie că vorbim de stilul viață, nutriție sau ce produse de îngrijire personală folosești. În cele din urmă, grija pentru pielea ta este pur și simplu o decizie și o activitate personală.
Iată ce ar trebui să ai în vedere pentru a-ți alcătui o rutină de bază:
- Rutina de îngrijire, de bază, conține trei pași:
- Curățare - îndepărtarea tuturor reziduurilor și a machiajului (dacă este cazul) de pe piele
- Toner/ Ser/ Cremă de ochi - în cazul simplu, se poate folosi numai unul dintre produse, sau chiar deloc
- Hidratare, regenerare și protecție - hidratarea și refacerea barierei cutanate, folosirea unei creme cu filtre solare ziua, pe toată perioada anului, și a unui ulei de față pentru un plus de hrănire, dacă este necesar
Scopul oricărei rutine de îngrijire a pielii este de a menține sănătatea pielii, astfel încât procesele biochimice să funcționeze la cel mai bun nivel și, de asemenea, să trateze și să prevină orice afecțiune cutanată care ar putea să apară (acnee, pete, riduri etc.). Mai mult, produsele și rutina se poate schimba, odată cu orice modificare de la nivel cutanat pe care o observi. Permite acestor trei pași să devină ritualul tău zilnic, o plăcere și un lucru necesar.
2. Este nevoie de timp pentru rezultate de durată
Știința din spatele produselor de îngrijire a pielii a parcurs un drum lung, dar nu există încă nici un produs cu un remediu instant - ai nevoie de timp pentru a obține pielea sănătoasă pe care ți-o dorești. Rezultatele se văd doar prin utilizarea consecventă a produselor, pentru cel puțin 6 săptămâni, o dată sau de două ori pe zi, pentru a observa o diferență.
Cu orice produs de îngrijire a pielii, aplicați în ordinea consistenței - de la cea mai ușoară (cu o cantitate mai mare de apă), până la cea mai vâscoasă/ plină. De exemplu, gel de curățare, toner (dacă este folosit), ser și apoi cremă hidratantă/ nutritivă.
3. Folosește ziua o cremă cu factor de protecție UVA și UVB
Protecția solară este considerată ca fiind cel mai important pas în îngrijirea pielii. Utilizarea zilnică și consecventă a protecției solare ajută la prevenirea dezvoltării liniilor fine și a ridurilor, a imperfecțiunilor texturii pielii și a modificărilor aspectului porilor în timp. Mai important, utilizarea zilnică a protecției solare poate ajuta la prevenirea formării anumitor tipuri de cancer de piele.
Mai jos detaliem câteva sfaturi de îngrijire și cum să-ți alege produsele.
CURĂȚAREA PIELII
Curățarea pielii este pasul cel mai de bază și esențial al oricărei rutine. Pielea intră în contact cu poluanți din mediu, murdărie și alți factori în fiecare zi, care ar trebui îndepărtați ușor. Spălați-vă de două ori pe zi, dimineața și seara, pentru a evita apariția acneei, petelor și modificare texturii pielii.
În ultima perioadă, apa micelară este folosită din ce în ce mai des pentru îndepărtarea impurităților și a machiajului. Deși este un produs eficient, nu curăță în totalitate, și doctorii dermatologi sfătuiesc folosirea, ulterior, și a unui produs de curățare prin spălare, gen: gel, spumă, etc.
Mai jos găsești un tabel cu sugestii pentru ce fel de produse ai putea folosi pentru curățarea tenului.
*Dacă nu știi încă ce tip de ten ai, urmează testul Baumann pe care îi găsești aici în jurnalul Bloom85.
SFAT: investește într-un produs potrivit tenului tău, chiar dacă are un preț ridicat. Un produs de curățare, cum ar fi un gel/cremă/ spumă de spălat este folosit, câteodată, pentru luni de zile până la epuizarea lui, mai mult decât un ser sau o cremă de îngrijire.
TONER / SER / CREMĂ DE OCHI
Pentru mulți, cuvântul „toner” aduce în minte produsul original care era pe bază de alcool și care a fost folosit pentru a usca pielea grasă și a îndepărta orice murdărie rămasă după curățare. Cu toate acestea, formulele de astăzi au evoluat și sunt considerate ca produs facultativ, dar nu neapărat necesar. Toner-ul este un produs lichid, care oferă o cantitate suplimentară de substanțe nutritive, ajutând celelalte produse din regimul de îngrijire să se absoarbă mai bine în piele, în timp ce vă echilibrează tenul. Poate fi o modalitate bună de a adăuga ingrediente specifice care este posibil să nu fie în celelalte produse, în special cele care sunt solubile în apă (vitaminele B5 și B3, acidul hialuronic, etc.).
Dacă te-ai decis pentru un toner, iată câteva ingrediente pe care să le iei în considerare:
- acizi alfa și beta hidroxi (acid salicilic, acid glicolic, acid lactic, gluconolactonă) pentru îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii, care pot înfunda porii, îmbunătățesc pielea deteriorată de soare și minimizează ridurile fine;
- acid hialuronic pentru o hidratare accentuată și pentru a trata ridurile fine;
- apă de trandafiri, aloe vera, ceai verde și vitamina B5 (pantenol) pentru efectele calmante și anti-iritante
- Vitaminele E și C pentru acțiunea antioxidantă și de prevenire a îmbătrânirii premature.
Ser-ul de față este un produs mai vâscos decât toner-ul, și este folosit tot ca și pas în tratarea localizată a pielii. Fie că vorbim de un ser cu o concentrație ridicată de acid hialuronic sau alte vitamine, acizi și alte ingrediente specifice, produsul este considerat ca un adjuvant concentrat în rezolvarea și prevenirea unor afecțiuni. Pentru a rezolva probleme specifice, încearcă produse care conțin:
- acid salicilic sau acid azelaic pentru acnee;
- acid hialuronic pentru o hidratare accentuată și pentru a trata ridurile fine;
- Vitamina C pentru acțiunea antioxidantă și pentru diminuarea petelor cutanate, cu utilizare continuă
- retinol (vitamina A), niacinamindă (vitamina B3), peptide pentru stimularea producției de colagen și elastină, care ajută la prevenirea apariției ridurilor și pentru tonifiere;
- niacinamidă (vitamina B3), pantenol (vitamina B5), aloe vera, neuropeptide, pre- și pre-biotice, alantoina pentru scăderea inflației și a iritațiilor cutanate.
SFAT: dacă dorești să folosești mai multe serumuri cu diverse ingrediente, încearcă să introduci treptat aceste produse în rutina zilnică, în mod alternativ (dimineața/ seara).
Crema de ochi
Crema de ochi poate fi înlocuită cu succes de o cremă hidratantă, în general. Dar, dacă apar anumite probleme specifice - cum ar fi hiper-pigmentare, uscăciune, umflare, riduri fine - atunci este necesar folosirea unui produs separat. Motivația este că pielea din jurul ochilor este subțire și delicată, iar folosirea unui produs ce conține cantități mari de ingrediente active pot irita și inflama zona respectivă. Prin urmare, medicii dermatologi recomandă de obicei o cremă de ochi care să ia în considerare sensibilitatea potențială și care are concentrații tolerabile de ingrediente active.
Pentru a rezolva probleme specifice, încearcă produse care conțin:
- acid hialuronic, peptidele pentru o hidratare accentuată și pentru a trata ridurile fine;
- cofeină, vitamina C și niacinamidă pentru tratarea petelor pigmentare.
HIDRATARE, REGENERARE ȘI PROTECȚIE
Funcția de bază a unei creme hidratante este de a hidrata și proteja bariera cutanată. În esență, cremele hidratante și nutritive ajută la prevenirea pierderii de apă prin straturile exterioare ale pielii. De asemenea, pot completa substanțele de protecție și structură care se află în mod natural în piele, cum ar fi ceramidele. Pielea își pierde în mod natural capacitatea de a reține apa, pe măsură ce îmbătrânim, iar activitățile zilnice, precum și expunerea la factori poluanți, pot accentua acest proces.
Medicii dermatologi consideră că o cremă hidratantă și nutritivă este indispensabilă într-o rutină de îngrijire, dar aceasta trebuie aleasă în funcție de tipul de ten și de nevoile acestuia. Mai jos ai câteva indicații cu privire la textura cremei, în funcție de tipul de ten.
Crema de zi/ crema de noapte
Crema de zi conține ingrediente care protejează pielea de radiațiile solare și substanțele poluante, și asigură și o bună hidratare. Acest lucru se realizează printr-un conținut ridicat de substanțe antioxidante și filtre solare și substanțe emoliente. Cremele de zi au, de obicei, o consistența ușoară și pot fi folosite ca și bază de machiaj.
Crema de noapte, pe de altă parte, se concentrează pe prevenirea și repararea diverselor imperfecțiuni (pete, riduri, etc.) și conțin emolienți pentru hidratare intensă, cu o textură bogată și consistentă.
Uleiul de față
Recunoscute ca o modalitate pură și naturală de a îmbunătăți, preveni și trata pielea, uleiurile faciale botanice - infuzate cu extracte din plante și vitamine - sunt din ce în ce mai des folosite. Se recomandă folosirea lor ca ultim pas într-o rutină, și, în funcție de tipul de ten, aduc un surplus de protecție a barierei cutanate și astfel a nivelului de hidratare din piele.