TRANSPORT GRATUIT PENTRU COMENZI PESTE 200 LEI

Ce este niacinamida și ce beneficii aduce pielii

Ce este niacinamida și ce beneficii aduce pielii

17.02.2022 18:25

Produse recomandate

  • Ser hidratant și calmant cu 5% niacinamidă 120H
    110,00 RON
    Așteptați... Așteptați...
  • Ser-booster cu 10% niacinamidă și 2% zinc

    AA Allergy Tested

    Ser-booster cu 10% niacinamidă și 2% zinc

    Code: AA-80840

    38,00 RON
    Așteptați... Așteptați...

Niacinamida/ nicotinamida este o formă a vitaminei B3 care, în organism, este transformată în co-factorii NADH și NADPH, implicați în multe reacții biochimice inclusiv de reparare a ADN-ului și peste 40 de reacții biochimice intracelulare.

Niacinamida este un ingredient care poate fi folosit pe termen lung de către toate tipurile de ten, cu efecte benefice și iritație minimă. 


Există trei forme ale vitaminei B3 care pot fi folosite în produsele cosmetice:

 - niacinamida (sau nicotinamida)

 - acidul nicotinic

 - esteri nicotinați (myristyl nicotinate, benzyl nicotinate, etc.)

Niacinamida este solubilă în apă și nu în ulei, astfel încât se găsește, de regulă, în preparatele mai apoase cum ar fi serumurile sau cremele-gel. De asemenea, este unul dintre cele mai non-iritante ingrediente, și care funcționează la un pH între 5-7 (1,2). 

Cum funcționează?

Niacinamida este transformată, în piele, în două coenzime - NADH & HADPH - care sunt folosite în peste 40 de reacții biochimice intracelulare, inclusiv cele de repararea ADN-ului și regenerarea celulară. Și pentru că niacinamida are o masă moleculară mică, pătrunde ușor în piele, până în straturile profunde, unde are următoarele mecanisme de acțiune:

- foto-protector - minimizarea efectelor radiațiilor UVA & UVB asupra pielii 

- anti-inflamator - calmarea iritațiilor cutanate, inclusiv a celor acneice de orice fel 

- anti-microbian/ anti-acneic

- sebostatic - educerea sebumului și a aspectului de "pori dilatați"

- anti-pruritic (calmarea iritațiilor)

- îndepărtarea petelor și uniformizarea tenului 

- anti-aging - în special în combinație cu vitamina A (reitnoizi & derivați) și peptide

Bineînțeles, toate aceste efecte benefice rezultă din folosirea unui produs cosmetic care are o anumită concentrație și este folosit, de regulă, peste 8 săptămâni dimineața și/sau seara. În studiile dermatologice, concentrația folosită pentru a vedea efecte marcante, a fost de până în 5% niacinamidă/ produs cosmetic. Orice concentrație mai mică de 5% a produs efecte similare dar într-un timp mai lung. Concentrațiile de peste 5% au un posibil efect iritant la anumite persoane, dar care s-a redus pe măsura ce acel produs a fost folosit tim îndelungat. 

Efectele benefice asupra pielii

1. Rol antioxidant

Niacinamida are rol protector în fața radicalilor liberi, care afectează nebenfic ulte procese biochimice intra- și intercelulare. și sunt răspunzători pentru îmbătrânirea celulară). Folosește un ser/ spray cu niacinamidă ziua, înainte de crema cu protecție solară, pentru un plus anti-oxidativ, mai ales că potențialul iritativ este scăzut și minimizează efectele radiațiilor solare UVA & UVB asupra pielii

2. Uniformizează culoarea și textura pielii și tratează petele pigmentare, melasma

Într-un studiu clinic, 50 de participante au folosit un produs cosmetic cu 5% niacinamidă pe parcursul a 12 săptămâni, ziua și seara. Rezultatele au arătat o îmbunătățire marcantă a texturii pielii, o reducere ridurilor, petelor pigmentare, melasmei, elasticități și aspectului roșu și/sau galben al pielii (1-2). Alte studii au arătat că rezultatele benefice au apărut și după 8 săptămâni, la aceeași concentrație și folosire, și chiar și la o concentrație mai scăzută (4% și 2%) (1-2-3-4). 

3. Reduce ridurile și previne apariția lor

Niacinamida reduce aspectul ridurilor și previne apariția lor după folosirea unui produs cosmetic conținând 5% niacinamidă, timp de 12 luni (vârsta participantelor a fost între 40 și 60 de ani) (6).

Chiar și la o concentrație de 4%, în 8 săptămâni s-a observat reducerea ridurilor din zona ochilor (6). Studiile au arătat ca niacinamida, de fapt, “normalizează” sinteza și cantitatea de colagen din piele la un nivel optim pentru o piele sănătoasă și suplă. 

În privința prevenirii apariției semnelor de îmbătrânire a pielii, se recomandă introducere în rutina de îngrijire, produse cosmetice care includ ingrediente cum ar fi: ecrane solare, niacinimida, vitamina C, peptide, vitamina A și derivați de vitamina A (retinol, retinaldehida, tretinoin, etc.)

Produse recomandate

  • Ser anti-aging cu 10% niacinamidă și peptide împotriva petelor
    35,00 RON
    Așteptați... Așteptați...
  • Cremă anti-aging cu 2% niacinamidă și peptide pentru ochi împotriva petelor
    30,00 RON
    Așteptați... Așteptați...

4. Ajută la prevenirea și tratarea acneei

Prin acțiunile anti-inflamatoare și anti-microbiene, niacinamida ajută în tratarea formelor medii de acnee, cu rezultate comparabile cu unele antibiotice (4% niacinamidă versus 1% clindamycin) dar fără iritațiile provocate de alte substanțe precum acizii, retinoizii sau BP (benzoyl peroxide) (7).

Produse recomandate

  • Ser-booster cu 10% niacinamidă și 2% zinc

    AA Allergy Tested

    Ser-booster cu 10% niacinamidă și 2% zinc

    Code: AA-80840

    38,00 RON
    Așteptați... Așteptați...

5. Reduce secreția de sebum

Chiar și 2% niacinamidă are un efect de reglare (diminuare) a secreției în exces a sebumului (8). Pentru asta, se recomandă folosirea unui produs cu niacinamidă pe o perioadă de minim 2-4 săptămâni. 

6. Reduce aspectul de “pori dilatați”

Acest lucru este o consecință a echilibrării secreției de sebum. Porii au aspectul de “pori dilatați” din cauza excesului de sebum și piele descuamată. Odată ce secreția de sebum este diminuată, aspectul lor se îmbunătățește vizibil. Cu atât mai mult cu cât se folosesc și alte ingrediente precum acidul salicilic, după cum arată și un studiu clinic realizat (1). 

7. Reduce inflamarea cutanată 

Același studiu clinic care a arătat îmbunătățirile considerabile pielii cu privire la pete pigmentare, melasma, riduri, a observat și o reducere semnificativă a inflamațiilor cutanate. Iar alt studiu a observat efectele benefice asupra participantelor care prezentau rozacee (9). 

Produse recomandate

  • Ser hidratant și calmant cu 5% niacinamidă 120H
    110,00 RON
    Așteptați... Așteptați...

8. Refacere barierei cutanată & creșterea nivelului de hidratare

Niacinamida mai este cunoscută și ca un adjuvant în refacerea barierei cutanate, care permite păstrarea unui nivel optim de hidratare în piele și, mai ales, o apăra de intruziunea substanțelor toxice și poluante din aer. Niacinamida funcționează prin stimulare sintezei de ceramide din piele și refacerea stratum corneum (stratul de la suprafața pielii) (1), (10). 

Produse recomandate

  • Ser hidratant și calmant cu 5% niacinamidă 120H
    110,00 RON
    Așteptați... Așteptați...

9. Are un rol foto-protector asupra pielii 

Pe lângă toate beneficiile enumerate mai sus, niacinamida are și un rol important de protecție față de razele UVA & UVB. Mai mult, niacinamida crește procesul de repararea a ADN-ului după expunerea la UVA & UVB și previne formarea unor forme de cancer de piele (11) (12). 

Efecte secundare a folosirii niacinamidei 

După cum atestă numeroasele studii clinice, niacinamida poate fi folosită la doze mari de 5% și este bine-tolerată de piele (1). Provocarea apare în formularea produsului cosmetic, unde se dorește prevenirea transformării (hidrolizei) niacinamidei în acid nicotinic (niacină), care este destul de iritant pentru piele. Dar, de cele mai multe ori, acest lucru este prevenit. În general se consideră ca hidroliza unei cantități semnificantă de niacinamidă are loc la un pH=2, la 90C, pentru 75+ ore (13). Totuși, acest lucru este posibil și poate fi re-simțit de către utilizatorii cu un ten sensibil care se poate irita ușor de la acidul nicotinic. 

Altă situație poate fi când se folosește un produs cu vitamina C la un pH scăzut, sau un acid, în același timp sau la scurt timp înainte/ după folosirea produsului cu niacinamidă. Dar, ținând cont de condițiile de reacție, acest lucru este posibil doar în concentrație redusă iar dacă se resimte o iritație, fie se recomandă evitarea celor produse concomitent, sau se așteaptă cea 30 minute până la aplicare produsului cu niacinamidă. 

Cum și când se folosește un produs cu niacinamidă

Oricând se poate folosi un ser/ o cremă cu niacinamidă, fie seara fie dimineața, înainte de crema cu protecție solară. Dacă apar efectele adverse descrise mai sus, se recomandă să se întârzie folosirea produsului cu niacinamidă cu circa 30 minute după orice tratament cu acizi sau cu vitamina C în concentrație ridicată. Și, bineînțeles, se recomandă folosirea pentru un timp îndelungat, de minim 8 săptămâni pentru a se vedea rezultate. În privința concentrațiilor ridicate de niacinamidă din produse cosmetice (mai mari de 5%) se recomandă introducerea treptată a produsului în rutina de îngrijire, respectiv folosirea cremei/ serului o dată la 2-3 zile. 

Pe Bloom85 poți să găsești produse care conțin până în 5% niacinamidă, de la serul, cremă, până la mască și balsam pentru păr. 

Surse:

(1) https://www.semanticscholar.org/paper/CHAPTER-10-Niacinamide-%3A-A-Topical-Vitamin-with-Berson-Osborne/f72175d6a644a69123d1158249115e558e2c5888 
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921764/#B55
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21822427/     
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12100180/    
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18492135/     
(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19017042/     
(7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7657446/       
(8) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16766489/     
(9) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16209160/     
(10) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17147561/    
(11) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24798949/    
(12) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9427980/    
(13) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jps.2600510710

Postat în Noutăți De:
Bloom85

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii